kedd 02 október, 2012

Zoltán konyhája: Sexy Swedish Buns

zoltán konyhája sexy swedish buns

Zoltán konyhája: Sexy Swedish Buns
Szakács: 
Recept fajta: Desszert
 
Hozzávalók
  • 2 db tojás
  • 375 ml langyos tej
  • 1cs. (7g) szárított élesztő
  • 1,5 teáskanál őrölt kardamom
  • 275 g cukor (plusz egy kevés a végére)
  • 50g olvasztott vaj (egy kicsi a végén is kell)
  • 750 g liszt
  • 375 g kék áfonya
  • 1 db narancs
Elkészítés
  1. Először a langyos, vagy enyhén meleg tejbe öntsük bele az élesztőt
  2. Egy nagy tálba üssük bele a két darabtojást, sózzuk meg egy nagy csipet sóval, adjuk hozzá a kardamomot majd verjük fel.
  3. Hozzáadunk 200g cukrot, felverjük, majd 50g olvasztott vajat, tovább verjük.
  4. Ha ezek elkeveredtek, beleöntjük a tejet, majd jól elkeverjük ezt is.
  5. Ezek után mehet bele a lisztből 500g, ha jól elkeveredett, mehet hozzá a maradék 250g.
  6. A végén a tészta tapintásra sűrű, és nem tapad a kezünkhöz.
  7. A tésztát letakarjuk, majd kelni hagyjuk 1-1,5 órán át.
  8. Ha az idő letelt az áfonyát tegyük egy tálkába, tegyük rá a cukor maradékát, és reszeljük rá a narancs felének héját, majd a narancs egyik felének levét is facsarjuk rá.
  9. Az áfonyát keverjük jól el, kicsit törjük is össze.
  10. Ha ez kész, lisztezzük be a gyúródeszkát, vagy konyhapultot, tegyük rá a tésztát, majd húzgáljuk szét.
  11. Nem kell nyújtani, csak szépen széthúzgáljuk, majd ráöntjük az áfonyát, kicsit bele is nyomkodjuk.
  12. Ezek után a széleit hajtogassuk fel, mintha batyut készítenénk, úgy, hogy az áfonyák teljesen be legyenek fedve, majd hajtsuk félbe még egyszer.
  13. Felezzük el, majd a feleket is addig felezzük, amíg 8 darabot nem kapunk.
  14. Mindegyik darabot kicsit nyomkodjuk össze, húzzuk meg, hogy hosszúkás alakja legyen, majd tekerjük fel, mintha valami csiga lenne.
  15. Egy serpenyőbe tegyünk sütőpapírt, rá néhány kisebb darab vajat, és szórjuk be enyhén cukorral az egész papírt, majd tegyük rá ezeket a ”csigákat” vagy ”rózsákat”.
  16. Ezután reszeljük a tetejére a narancs maradék héját, és picit cukrozzuk be a tetejét.
  17. Hagyjuk másodszor is kelni, fél órán át, majd 180°C-ra előmelegített sütőbe rakva 20-25 percig sütjük.
Megjegyzés
Magyarul pontosan nem tudom megfogalmazni a nevét, ezért a név maradt angol. A kardamom helyettesíthető fahéjjal. Ez egy Svéd sütemény, a Svédek pedig szeretik a fűszeres ételeket, úgyhogy nyugodtan tehetünk több mint egy teáskanálnyi fahéjat. A tésztát kóstoljuk meg kelesztés előtt, ha kevés a fahéj, keverjünk az áfonyához. Magyarul pontosan nem tudom megfogalmazni a nevét, ezért a név maradt angol. A cukor azért kell az aljára és a tetejére is, hogy szép kérget alakítson ki, ahogy karamelizálódik. Én személy szerint a karamellt nem szeretem, ezért csak kevés cukrot raktam rá, és nagyon finom volt. A ”rózsák, csigák” összesülnek, de könnyen szét lehet majd törni. Előre szólok azoknak, akik esetleg kedvet kaptak hozzá, hogy ”manyókolós meló”, és a látvány sem a legjobb, amikor készítjük, de higgyék el, megéri! Jó étvágyat!

 

GD Star Rating
loading...
Zoltán konyhája: Sexy Swedish Buns, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
További receptek a szerzőtől:
Energia és tápanyagtartalom:
Zoltán konyhája: Sexy Swedish Buns tápanyagtartalma

Zoltán konyhája: Sexy Swedish Buns tápanyagtartalma 1 adagra

Energia: 2 646,8 kcal, Cukor: 104,9 g, Szénhidrát: 308,3 g, Fehérje: 38,5 g, Zsír: 140,3 g, Rost: 8,0 g, Kálcium: 218,5 mg, Magnézium: 87,4 mg, Nátrium: 749,8 mg, Vas: 3,2 mg

 
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/www/clients/client587/web2450/web/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273