csütörtök 29 november, 2012

Laci konyhája: Karácsonyi Mézeskalács

Karácsonyi Mézeskalács

Laci konyhája: Karácsonyi Mézeskalács
Szakács: 
Recept fajta: desszert
Főzési idő: 
Összes idő: 
Adagok: 10
 
Az szeretet ünnepét elképzelhetetlennek tartom, egy igazi finom mézeskalács nélkül. Igaz nálunk általában tovább is megmarad és a vacsorák onnantól a tej+mézeskalács kombináció szokott lenni egy kis bejglivel. Tehát ezért van Karácsony után, sokkal több saláta és konditermi munka az étlapon!
Hozzávalók
  • 1 kg finomliszt
  • 3 tojás
  • 20 dkg margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 30-40 dkg akácméz
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
  • 10 g őrölt szegfűszeg
Elkészítés
  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát keverd össze egy tálba, amikor már nem látod a különbséget jöhet a következő lépés.
  2. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát úgy lehet lágyítani, hogy a tojásfehérjét kihagyjuk belőle, tehát üssünk bele egy egészet és 2 sárgáját és 2 fehérjét rakjunk külön, majd a cukormázhoz jó lesz. Mehet a margarin is a tésztába, és dolgozd össze, ilyenkor adjuk hozzá a mézet, a könnyebb kezelhetőség miatt, forró vízzel kicsit meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Arra figyeljünk, hogy lágy tésztát készítsünk, mert az érlelés alatt a tészta keményedik.
  3. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 6 órán keresztül hagyd állni, jobb ha egész éjszakai pihen. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, egyszerűen csak újragyúrjuk, amíg ismét képlékennyé lesz.
  4. Lisztezett nyújtódeszkán dolgozzunk és 3-4 milliméter vastagra nyújtsuk a tésztát. Mindig csak egy kisebb darabbal dolgozzunk nem kell az egészet egyszerre.
  5. Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Lehet zsírozott, vagy margarinozott tepsit használni, esetleg sütőpapírt is.
  6. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg, nehogy leégjen! Ha egyenletesen aranybarna, mindenképp hagyjuk egy-két percig hűlni mielőtt kivesszük őket, nehogy szétessenek.
  7. A fényesítéshez használjunk tojásfehérjét és cukrot, ezt tollecsettel vigyük fel a sütifelületekre, így a ráhelyezett magvak és cukrok is jobban megmaradnak.
Megjegyzés
Jó étvágyat! Boldog Karácsonyt!

GD Star Rating
loading...
Laci konyhája: Karácsonyi Mézeskalács, 5.0 out of 5 based on 1 rating
További receptek a szerzőtől:
Energia és tápanyagtartalom:
Laci konyhája: Karácsonyi Mézeskalács tápanyagtartalma

Laci konyhája: Karácsonyi Mézeskalács tápanyagtartalma 1 adagra

Energia: 796,5 kcal, Cukor: 62,7 g, Szénhidrát: 139,5 g, Fehérje: 13,3 g, Zsír: 18,9 g, Rost: 2,2 g, Kálcium: 28,9 mg, Magnézium: 29,2 mg, Nátrium: 62,7 mg, Vas: 1,3 mg

 
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/www/clients/client587/web2450/web/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273