hétfő 19 november, 2012

Ádi konyhája: Habanero fűszerkülönlegességek

a zöld habanero is besárgult később

A habanero a világ egyik legcsípősebb paprikája. Inkább trópusi környezetben érzi otthon magát, de azért nálunk is megterem. Mivel nincs olyan meleg és nincs annyi napsütés itt az érés kicsit tovább tart. Röviden leírom a történetemet, mit is kezdtem egy marék maggal és mi lett belőle az eredmény.

 

Tavasszal, amikor az első csírák kezdtek előbújni a kertben, akkor kaptam egy barátomtól egy marék magot, hogy ez egy igen jóféle csípős paprika. Nekem se kellett több, fogtam egy muskátlis ládát, tettem bele jó fekete földet meg a magokat, aztán fóliában vártam a történéseket.

Hát nem jött egy hamar, azt hittem már döglött az összes, nem lesz belőle semmi, amikor az első kis pionírok elkezdtek kijönni a földből. 1 hét se kellett és már 5-6 centi magasan fű sűrűségben állt a habanero a ládában.

 

Amikor palánta méretűek lettek kikerültek a kertbe egy félig árnyékos és egy napos helyre is 10-10 tő nagyjából. Kísérletképpen 3-4-et cserébe tettem, vagy a ládában hagytam. Ez után nem sokkal készítettem az első képeket, valahogy nem volt eszembe a fényképes dokumentáció, pedig jó lett volna.

 

Innentől kezdve 2 naponta locsoltam állott vízzel őket, egyebet nem kaptak. A cserepesek kaptak kifejezetten fűszernövényekre szánt tápoldatot. (Hosszú várakozás kezdődött)

 

Szeptember elejére-közepére értük el azt a szintet, hogy már volt jó sok paprika kezdemény nagyobb-kisebb, de még egyik se kezdett érni. Ekkor fogtam és az összes virágot és kisebb paprikát leszedtem, ahogy azt kellene is. A növény ilyenkor csak a megmaradtakra koncentrál elvileg, és azok hamarabb beérnek. Nem nagyon történt így, logikát nem tudtam felfedezni benne, némelyik tövön megérett az összes, másikon nem, ugyanabban a sorban. A cserepesek voltak a legegészségtelenebbek, volt amelyik megrohadt. – Mindent összegezve azért igénytelen növénynek tartom, túl sok gondoskodást nem igényel. Vizet meg kapát.

 

Október első-második hetében leszedtem ami volt. Ami zöld volt az elején, 1-2 hét elteltével mind besárgult magától, ami azért nem volt rossz. Felfűztem fűzérre, gondoltam kiszárítom, mint a hagyományos magyar hegyes erős paprikát. Hát ez nem fog menni sajnos, mivel a paprika gondolom szárazabb környezethez szokott, nem jön ki belőle a víz, elkezd penészedni. Próbáltam úgy hogy enyhe szúrásokat vagy vágásokat raktam a felszínűkre, úgy se száradt ki sokkal jobban, vagy egyáltalán. Ez a megoldás nem volt célravezető.

 

Ami viszont igen, vékony karikákra vágtam és kitettem az ablak mögé a napra, kis idő elteltével teljesen összeszáradtak szerencsére. Ez azért fontos, mert így el tudjuk tárolni későbbre, vagy amit pl. én csináltam belőle, fűszerolajat készíthetünk.

 

A fűszerolajba bármit tehetünk, a lényeg hogy vízmentesnek kell lennie. Fogtam egy kevés paprikát, öntöttem rá egy nagyon kevés szójaszószt, majd a maradékot felöntöttem étolajjal. A szójaszósz és az étolaj nem keveredik egymással, de használat előtt ha felrázzuk annyira elkeverednek, hogy mind a kettőből jöjjön ki egy kicsi.

 

Mennyire erős a paprika? Eléggé. Gondolom ez nem a maximális erőssége, amit ezen az éghajlaton el tud érni, de azért elég kemény. Felszeletelve egy darabot, megnyaltam a kést, hát egy darabig csak bizsergett a szám és zsibbadt, nem tudtam annyira átadni magam az ízének. A gulyáslevesbe egy vékony karika, de tényleg vékony és 1 db került, elég erős lett tőle az egész, pedig abban van cucc rendesen. Embere válogatja, van akinek ez se lesz túl erős, de azért határozottan jó.

 

Adtam néhány ismerősnek is, nekik is megvan róla a véleményük.

 

GD Star Rating
loading...
Ádi konyhája: Habanero fűszerkülönlegességek, 5.0 out of 5 based on 4 ratings
További receptek a szerzőtől:
Energia és tápanyagtartalom:
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/www/clients/client587/web2450/web/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273