Mi az a Flattr?

A Flattr egy új közösségi adományozó rendszer, ahol minimális összeggel és 1 kattintással támogathatjuk a kedvenc internetes alkotóinkat, akik ingyen juttatják el hozzánk tartalmaikat.

 

 

Mi a Flattr?

 

A Flattr (ejtsd: fletter) egy közösségi adományozó rendszer. Ha ismerős a facebook és az iwiw akkor ez se fog túl sok újdonságot mutatni, arról van szó, hogy itt 1-1 kattintás némi pénzt ér az alkotóknak. A Flattr segítségével 1 kattintással támogathatjuk a hozzánk hasonló kis embereket, akik mögött nem áll cég, kiadó, vagy fejlesztő.

 

Miért jó ez?

 

Sok-sok ember teljesen ingyen tesz közzé az interneten mindenféle jól használható tartalmat, és eddig az elismerésünket nem nagyon tudtuk kifejezni irányukban, maximum egy kommenttel, vagy megosztottuk az egyik kedvenc közösségi oldalunkon a munkájukat. Most a Flattr segítségével lehetőségünk van a munkájukat, ha csak nagyon kis mértékben anyagilag is támogatni.

 

Mit jelent ez a Szeretekfőzni.hu-n? Bárki regisztrálhat és küldhet be receptet, amit teljesen ingyen tesz, megosztja a házi praktikáit és receptjeit a nagyérdeművel. Amennyiben a szakács regisztrál a Flattr-re, és feltölti a saját gombját a profiljába úgy a látogatóknak lehetőségük van őt mikro-adományokkal támogatni, ami nem sok, de lehet, hogy a következő serpenyőjét karácsonykor már ebből veheti.

 

Hogyan működik?

 

A regisztrált felhasználóknak a Flattr-en egy alacsony havidíjat kell fizetniük (5-600 Ft). A kölcsönösség jegyében nem csak kapunk, de adunk is, bár van lehetőségünk rá, hogy inkább kapjunk…

 

Utána nincs is más dolgunk, csak szörfölni az interneten, és ha valahol találunk egy értékes tartalmat, amit szeretnénk támogatni, és rendelkezik Flattr gombbal akkor rányomunk. Ez pont olyan, mint a Facebook „tetsziK” gombja.

 

A Flattr utána megszámolja, hogy mennyit kattintottunk a hónapban, és a befizetésünket annyi felé osztja. Az oldal és a szervezet üzemeltetési költségeire 10% jutalékot vonnak le. Szemléltessük egy példával:

 

 

 

 

Befizetünk 600 Ft-ot, a Flattr ebből levesz 60 Ft-t. Kattintottunk a hónapban 10et, akkor 1 értéke 54 forint és az kapja, akinek a gombjára kattintottunk.

 

Befizetünk 600 Ft-ot, amiből szintén 540 lesz elérhető, de csak 3at kattintottunk, akkor 1 értéke 180 Ft, és az kapja akiére nyomtunk.

 

Ennyire egyszerű. Lehet, hogy 1-1 kattintás értéke kevés, de ha a sok kicsi összeadódik, akkor néha 1-2 alkalommal meghívhatjuk kedvenc bloggerünket egy kávéra, vagy a kedvenc szakácsunknak ajándékozhatunk karácsonyra egy új serpenyőt vagy fűszercsomagot.

 

Ha sokalljuk a havi 600 Ft-os havidíjat, arra is van lehetőségünk, hogy évente mindössze 1-2 alkalommal fizessünk be, és akkor a már ismertetett módon kattintsuk szét a kedvenceink között az összeget.

 

Így mi is támogatói lehetünk egy-egy jó tartalmat szolgáltató embernek és munkáját anyagilag is meghálálhatjuk.

 

Hogyan regisztrálhatok a Flattr-re?

 

Az oldal jelenleg még csak néhány nyelven érhető el, magyarul sajnos nem, de a fordításon már intenzíven dolgoznak, többek között a Szeretekfőzni.hu munkatársai is.

 

Látogassunk el a Flattr oldalára, utána az ott leírtak szerint egyszerűen csatlakozhatunk (akár Gmail-el, akár Facebook profilunkkal), majd megkezdhetjük a kedvenceink támogatását. Jelenleg még kevés oldalon elérhető a Flattr gomb, de ha csak egy kicsivel is, mi is hozzájárulunk ennek elterjedéséhez és reméljük, egyre többen csatlakoznak ehhez a mozgalomhoz. A Flattr rendelkezik Chrome kiegészítővel, amivel flattelhetünk Wikipedia cikkeket is például.

 

Ha regisztrálok a Szeretekfőzni.hu-n, hogyan tudok saját Flattr gombot kirakni a receptjeimhez?

 

Ennél mi sem egyszerűbb, a Szeretekfőzni.hu profil oldalán mindenkinek van egy külön doboza, ahova a Flattr-től kapott kódot kell bemásolni. Egy adminisztrátori jóváhagyás után a gomb megjelenik minden recepten és a saját profilunkon. A látogatók és a Flattr felhasználók jóindulatán múlik utána, hogy ki és mennyit kattint.

 

 

 

A kód beillesztéséhez és használatához a későbbiekben egy külön oldalon fogunk segítséget nyújtani.