szerda 12 december, 2012

Szeretekfőzni konyhája: Spagetti húsgombóccal

spagetthi húsgombóc parmezám

Szeretekfőzni konyhája: Spagetti húsgombóccal
Szakács: 
Recept fajta: Húsétel
 
A hagyományos spagettit egy kicsit ki tudjuk egészíteni, ha húsgombócot készítünk hozzá, ami a magyaros szájízek szerint fasírt jellegű. Így kicsit tovább tart megfőzni, de fel tudjuk dobni egyik kedvenc tésztaételünket.
Hozzávalók
  • Gombóc:
  • 0,5 kg darált hús marha vagy sertés
  • 1 tojás
  • 1 vöröshagyma
  • zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evk ketchup
  • bors
  • Szósz: (Ugyan az, mint a sima spagetti receptnél)
  • 0,25 kg darálthús
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evk. méz
  • 2 dl paradicsomszósz, vagy 150 g paradicsom sűrítmény
  • Olaj
  • oregánó
  • babérlevél
  • bazsalikom
Elkészítés
  1. Pucoljuk meg mindkét vöröshagymát, aprítsuk fel és egy kevés olajon pirítsuk meg. Ezt szedjük két részre, az egyik a gombócokba fog kerülni, a másik a szószba.
  2. dkg darált húst tegyünk rá a hagymára és kezdjük el pirítani. Ha már kezd megpirulni adjunk hozzá egy pohár vizet.
  3. Miközben pirul a hús, a másik adagból elkészítjük a gombócokat. 0,5 kg darált húshoz adjuk hozzá a pirított hagymát, egy egész tojást, 1 teáskanál mustárt, és egy evőkanál ketchupot. Sóval borssal enyhén szórjuk meg.
  4. A keverékhez addig adagoljuk a zsemlemorzsát, amíg fasírt állagú nem lesz, annál esetleg kicsit szárazabb. Ez ahhoz hasonló, mint a paradicsomos húsgombócban a gombóc.
  5. Ha a gombócokat megformáztuk, tegyünk a most már vízben forralódó szószhoz paradicsomszószt vagy paradicsomsűrítményt, és tegyük bele a gombócokat.
  6. Ezt olyan lábasban érdemes elkészíteni, hogy legalább félig de inkább jobban ellepje a gombócokat a szósz.
  7. Fűszerezzük be, ami teljesen hasonló az eredeti spagetti receptünkhöz: törjük bele a 3 gerezd fokhagymát, tegyünk bele 2 teáskanál sót, 1 csapott kávéskanál őrölt borsot és ugyanennyi oregánót, 1 db babérlevelet, és hintsük meg bazsalikommal. (Ezek a mennyiségek változhatnak a szerint, hogy fűszeresebben vagy lágyan szeretjük)
  8. Fedő alatt olyan 20-30 percig kell főznünk, amíg a gombócok rendesen megfőnek és puhulnak. Közben ha igényli egy kevés vizet lehet még hozzá adagolni.
  9. Ha a gombócok már kezdenek puhulni, adjunk hozzá mézet, két evőkanállal legalább. Ez természetes emulgeálószerként működik, és sűríti az ételt.
Megjegyzés
A tojás és zsemlemorzsa egyben kellett hogy tartsa a gombócunkat, ha ez még sem így történt, legközelebb tehetünk bele 2 tojást. A szósz további sűrítéséhez akár rántást is csinálhatunk hozzá. Ha túl sűrű több paradicsomszószt adjunk hozzá. Jó étvágyat.

 

GD Star Rating
loading...
Szeretekfőzni konyhája: Spagetti húsgombóccal, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
További receptek a szerzőtől:
Energia és tápanyagtartalom:
Szeretekfőzni konyhája: Spagetti húsgombóccal tápanyagtartalma

Szeretekfőzni konyhája: Spagetti húsgombóccal tápanyagtartalma 1 adagra

Energia: 591,3 kcal, Cukor: 10,3 g, Szénhidrát: 28,5 g, Fehérje: 33,8 g, Zsír: 36,8 g, Rost: 0,7 g, Kálcium: 105,1 mg, Magnézium: 47,3 mg, Nátrium: 2 663,5 mg, Vas: 3,3 mg

 
 

Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/www/clients/client587/web2450/web/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273