Ibi konyhája: Karácsonyi mákos és diós bejgli (v. beigli)
 
Elkészítési idő
Főzési idő
Összes idő
 
Nagy kedvenc a családban a mákos és diós bejgli karácsonykor. Legjobb tudomásom szerint német/osztrák vagy talán lengyel eredetű sütemény, de mára már néphagyománnyá, igazi hungarikummá vált a készítése. Kicsit hosszadalmas a készítése, de mindenkinek érdemes egyszer legalább kipróbálni. Az általam bemutatott receptet már 20 éve készítem legalább, jó eséllyel sikerrel járunk ha követjük. Az ízzel biztosan, a kinézet vagy a tészta néha nekem is szétcsúszik.
Szakács:
Recept fajta: Karácsonyi ételek, Desszert
Adagok: 12
Hozzávalók
  • Az összetevőkből 4 rudat szoktam készíteni.
  • Tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 15-20 dkg teavaj
  • 15 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő (egy fél hozzávetőlegesen)
  • 2 tojás
  • 2 deci tej
  • 1 kávéskanál só
  • Máktöltelék:
  • 40 dkg mák
  • 25 dkg cukor – lehet több
  • 2 reszelt alma (édesebb fajta)
  • Reszelt citromhéj vagy citromlé egy kevés
  • 1 teáskanál fahéj
  • Diós:
  • 40 dkg darált dió
  • 25 dkg cukor
  • Reszelt citromhéj vagy citromlé egy kevés
  • Fél deci rum
Elkészítés
  1. A lisztet keverjük össze egy tálban vagy nyújtódeszkán a vajjal, zsírral és a porcukorral. Ne egyszerre – Morzsoljuk szét a vajat a lisztben, majd a zsírt, majd a porcukrot.
  2. A tejet langyosra melegítsük fel, tegyünk bele egy teáskanál cukrot és az élesztőt, ebben szépen fel fog futni. – Tegyük bele a tésztába és gyúrjuk jól össze.
  3. Egy egész tojást keverjünk még a tésztához.
  4. Fogjuk a tésztát és szedjük szét 4 egyenlő részre. Kettőbe mákos, kettőbe pedig diós töltelék fog kerülni.
  5. Elég zsíros tésztát kapunk, a cipókat tegyük hűtőbe 1,5 órára. (Az időt nem elcsalni, legalább 1,5 óra legyen, ha 2,5 az se baj)
  6. Ha a cipót kinyújtottuk téglalap formára, kenjük be az egészet vékonyan a töltelékkel. (Nagyjából osszuk el mind a két tölteléket kétfelé)
  7. Az egyik végétől kezdve tekerjük fel a bejglit.
  8. Kizsírozott tepsibe tegyük bele őket, elég messze egymástól. (Ahogy kiférnek)
  9. Kenjünk be a maradék tojással a bejgliket és tegyük őket 20 percre meleg helyre, a konyha megteszi, majd 20 percre tegyük hidegbe – akár ki az udvarra ha nincs nagyon hideg.
  10. A bejglik tetejét szurkáljuk meg villával, hogy a gőz majd ki tudjon jönni.
  11. Előmelegített sütőbe tegyük be és 40 perc alatt süssük meg.
  12. Máktöltelék:
  13. Fogjuk a cukrot és 2 dl vízzel kezdjük el melegíteni.
  14. Ha már elég meleg és majdnem feloldódott az összes akkor adjuk hozzá a mákot. Az egész masszát 10 percig kevergessük még alacsony lángon. – Szó szerint kicsit főzzük meg a mákot.
  15. Ha letelt az idő vegyük le a tűzről adjuk hozzá a fahéjat és a citromot. Kevergessük kicsit amíg picit még hül.
  16. Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni és adjuk hozzá a reszelt almát. – Ez kicsit furcsa lehet, de az almától sokáig szaftos lesz az egész nem szárad ki. Több mint 1 hétig is finom szaftos.
  17. Szobahőmérsékletű mákkal kenhetjük a bejglit.
  18. Diótöltelék:
  19. A 40 dkg diót ugyanúgy csináljuk meg, mint a mákot a cukorral.
  20. Ha levettük a gázról akkor tegyük hozzá a citromot és a rumot, kevergessük szobahőmérsékletűre.
Megjegyzés
Amit a tölteléknél vegyünk figyelembe, hogy a túl sűrű se jó, és a túl híg se! Jó kis hosszú recept, elkészítése is hosszadalmas de megéri! Fogjuk be a család többi tagját is a mák és diódarálásba, főzésbe, sütésbe. Előre is boldog karácsonyt.
Recipe by Szeretek főzni at http://szeretekfozni.hu/sutemenyek/desszertek/ibi-konyhaja-karacsonyi-makos-es-dios-bejgli-v-beigli-3176/